Dat leidt tot veel vragen. Niet alleen onder automobilisten, maar ook bij gebruikers van benzine buitenboordmotoren en tuingereedschap. Kun je E10 gebruiken voor een tweetakt- of viertaktmotor?

Het korte antwoord is: liever niet. Dat komt door de agressieve bestanddelen van E10 en de houdbaarheid van dit type brandstof. Hieronder leggen we het verder uit.

 

Wat is het verschil tussen Euro 95 en E10?

Euro 95 en E10 zijn geen totaal verschillende brandstoffen. Ook is het verschil niet te vergelijken met het verschil tussen bijvoorbeeld Euro 95 en Euro 98. De getallen in Euro 95 en Euro 98 staan voor het octaangetal. Dat heeft te maken met de klopvastheid van de brandstof. Ook E10 heeft een bepaald octaangetal van meestal 95 of 98. Lager dan dat bestaat in Nederland niet.

De 10 in E10 heeft niets te maken met het octaangetal, maar staat voor 10% bio-ethanol. Euro 95 en Euro 98 bevatten maximaal 5% bio-ethanol. Bij het tankstation wordt dit ook wel aangeduid als E5. Veel (nieuwere) auto’s kunnen prima met E10 omgaan. Voor oudere auto’s, scooters en benzinetuingereedschap en buitenboordmotoren kan het hogere ethanolgehalte wel problemen opleveren.

Het hogere percentage bio-ethanol moet ervoor zorgen dat auto’s minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten. Daarnaast worden er op deze manier minder fossiele brandstoffen gebruikt. Want hoe meer bio-ethanol, hoe minder fossiele brandstoffen.

E10 is agressiever dan Euro 95 en 98

Ethanol is een agressieve stof die rubberen, kunststof en aluminium motoronderdelen aantast. Dat is dus (op langere termijn) niet goed voor de levensduur van je gereedschap. Ook absorbeert ethanol water uit de lucht waardoor uiteindelijk het octaangetal van de brandstof daalt en er bovendien roest kan ontstaan in de motoronderdelen. Dat zijn allemaal dingen die je liever niet ziet wanneer je lang plezier wilt hebben van je tuingereedschap.

E10 heeft een korte houdbaarheid

Je bent waarschijnlijk al gewend dat je de brandstoftank van je buitenboordmotor leegmaakt voordat het gereedschap de winteropslag ingaat. Euro 95/98 en mengsmering hiervan is namelijk maximaal 3 maanden houdbaar.

Met E10 zul je de brandstoftank nog vaker moeten legen wanneer je je buitenboordmotor niet gebruikt. Een mengsmering met E10 kun je namelijk maximaal 3 weken in de brandstoftank laten zitten voordat het gaat “vergommen” en een stroperige substantie wordt die de motor beschadigt.

Geen E10: welke benzine kun je wel gebruiken?

Wanneer je je buitenboordmotor wilt blijven gebruiken, zijn er gelukkig altijd alternatieven verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor Euro 98 of een premium brandstof zoals BP Ultimate, Shell V-Power, Esso Synergy Supreme of Total Excellium. Deze brandstoffen hebben meestal een octaangetal van 95 of 98 en zijn ethanolvrij of hebben een maximaal ethanolgehalte van 5%. Check dit altijd voordat je tankt!

Een andere mogelijkheid is alkylaatbenzine. Dit is een duurdere optie, maar heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo bevat het minder schadelijke stoffen en is het dus beter voor de gezondheid. Daarnaast is de schonere verbranding beter voor de motor én voor het milieu.

Overigens mogen kleinere tankstations die maar één soort benzine kunnen verkopen nog wél Euro 95 aanbieden. Heb je een klein tankstation in de buurt, dan is het dus altijd de moeite waard om even te kijken welke soort benzine zij verkopen!

Ik heb per ongeluk E10 gebruikt in mijn buitenboordmotor.

Was je niet op de hoogte van de verschillen en heb je de tank van je buitenboordmotor per ongeluk volgegooid met E10? Geen probleem. Zo lang het octaangetal van de brandstof juist is, zal het niet meteen tot problemen leiden. Houd rekening met de kortere houdbaarheid en gebruik de resterende brandstof of giet de brandstoftank leeg. Wanneer je eenmalig E10 getankt hebt en daarna weer de juiste brandstof gebruikt zul je er hoogstwaarschijnlijk niets van merken. Langdurig gebruik van E10 kan wel tot motorschade leiden.